Az jár a fejemben, hogy ha minden vezetéknevet eltörölnének, és holnaptól új nevet kapna mindenki a foglalkozása alapján, akkor nem lennének már Tímárok, Kádárok, Bodnárok, viszont lenne egy csomó Menedzser meg Programozó meg Ügyvéd meg Könyvelő nevű ember. Kolozsváron például hirtelen lenne több ezer Programozó, és amikor Ügyvéd Mátyás bemutatná Programozó Lacit Programozó Zsuzsának, megkérdezné tőlük: ti rokonok vagytok? Á, csak távoli – felelnék egyszerre.

Engem Szerkesztő Imolának hívnának. Vagy Újságíró Imolának? Az már nagyon hátul volna a névsorban. Nem is tudom, ismerek-e valakit, akinek hosszú Ú-val kezdődik a vezetékneve.

Ja, és a polkorrektség miatt eltűnnének az Oláh és Czigány és Fehér és Fekete vezetéknevűek is. Ők is foglalkozás alapján kapnák az új nevüket, így Oláh Rózsikából Menedzserasszisztens Rózsika lesz és Czigány Anita ezentúl a HR-es Anita nevet fogja viselni.

Na de mi történik, ha valaki tízévente szakmát vált?

Most éppen ezen gondolkodom.

Szerző: tomaki  2018.01.11. 13:38 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://almatlansagkora.blog.hu/api/trackback/id/tr9313566469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2019.07.27. 23:48:50

Ez is csak a liberális fertőben dagonyázó modern világ sara.

Régen bezzeg Kovács ütötte szépen a vasat, ahogy azt az őseitől tanulta, Suszter maradt a kaptafánál, Kertész fát nevelt, Juhász sem állt neki tehenészkedni, Bakó pedig zokszó nélkül űzte az apáról fiúra szálló, tisztes mesterségét.
Magyar pedig már azokban az időkben is meg tudott élni abból, hogy ő teljes munkaidős, hivatásos magyar. Sőt, még Kovácsnénak se jutott eszébe soha, hogy ne kovács neje legyen, főállásban.

Akkoriban az ember pontosan tudta, hol a helye. Mindenki hitt a Dolgok jól meghatározott rendjében! Nem volt az a kavarodás, amit a fene nagy szabadság zúdított a nyakunkba…
süti beállítások módosítása